Formula ykkösten markkinat USA:ssa

Formula ykkösten markkinat USA:ssa

Yhdysvalloissa on vuosikausien ajan yritetty saada näkyvyyttä ja seuraajia formula kisoille. Niitä on järjestetty Phoenixissa, Indianapolisissa ja Texasissa. Aikaisemmin USA:ssa oli myös formula yksi kisoja toki muuallakin, mutta näissä mainituissa paikoissa lähihistoriassa.

Cart-sarjassa Yhdysvalloissa on myytävänä tuplahintaisia lippuja, joilla pääsee varikkoalueelle seuraamaan kisaa. Tallit jakavat parhaimmillaan sämpylöitä tai muuta sellaista. Kisan päätyttyä tallialuelipulla saa mennä katselemaan palkintojenjakoa. Laji onkin enemmän pohjoisiin autoteollisuusalueisiin rajautunut. Eteläisissä osavaltioissa kukoistavana on Nascar-sarja.

Paul Newman oli näyttelijäuransa ohella tunettu autourheilija ja vanhoilla päivillä myös Cart-sarjassa kilpailleen Newman/Haas Racing -tallin omistaja. Newmanin hahmo ison sikarinsa kanssa oli tuttu Cart-sarjan kisoissa 1990-2000-luvuilla. Newman kuoli vuonna 2008.

Formulakuskit ei julkkiksia USA:ssa

Michael Schumacher sanoi aikoinaan pitävänsä USA:n osakilpailuista, koska hän saattoi liikkua maassa tuntemattomana. Indianapolisissa järjestetyissä kisoissa vuonna 2001, Schumacheria seurueineen kehotettiin menemään jonon hännille Martini nimisen baarin ovimiesten toimesta. Portsareihin olisi tehonnut sadan dollarin setelit paremmin kuin joku väitetty formulakuskin status. Formulajulkkiksen näkyminen baarissa ei lisännyt ainakaan paikallisen kanta-asiakaskunnan silmissä niin paljoa statusta, että heidän ohitse olisi pitänyt päästää.

Yhdysvallat on markkinana vaikea senkin takia, että siellä riittää lajeja, joita ihmiset seuraavat. Olympialaiset saattavat saada huomiota, koska ne ovat kerran neljässä vuodessa. Sen sijaan formulakisojen lähetysten seuraaminen lähes viikoittain tuottaa ongelmia. Ongelmia aiheuttaa lähetysten ajat eri puolilta maailmaa. Lisäksi amerikkalaisilla on omia lajeja koko ajan menossa parhaaseen katseluaikaan. Olisi turhaa tuoda jollekin pääkanavalle formulakisoja, jos samaan aikaan kilpaileva kanava näyttää vaikkapa amerikkalaista jalkapalloa.

Autourheilua seuraava yleisö USA:ssa on lisäksi jakautuneempaa. Nascar-kisoja seuraa oma punaniskaporukkansa. Mukaan on tullut kaikenlaisia massiivisia näytöstyyliin monsteriautokisoja, joilla on oma seuraajakuntansa maassa, jossa isoa ja massiivista arvostetaan. Monsteriautojen liikkuminen on visuaalisesti helposti tajuttavaa jopa lapsille. Kuka veisi lapsia formulakisoihin, jos on mahdollista mennä jollekin stadionille monsteriautoilla ajettaviin näytöksiin, joissa saa hampurilaista ja olutta kätevästi? Niissäkin on mahdollista kokea draamatilanteita.

dante