Moottorin pärinä ja peltikolarien ryske

Moottorin pärinä ja peltikolarien ryske

Moottoriurheilu on äänekästä puuhaa. Yleisö voi mylviä missä tahansa urheilulajin tapahtumassa. Autourheilussa ja erityisesti formuloissa autoista lähtevä meteli on valtaisaa. Autourheilussa radalta lähtevä meteli ylittää yleisön huudot.

Autoratoja ei voikaan rakentaa aivan keskustaan. Katuradoilla ajetaan toki eri puolilla maailmaa joitain kisoja, vaikka yksi kisa vuodessa esimerkiksi Singaporessa. Siitä ei aiheudu kohtuutonta meluhaittaa. Sen sijaan jos rata sijaitsisi aivan talojen vieressä ja siellä ajettaisiin kilpaa ja harjoiteltaisiin säännöllisesti, olisi tilanne toinen. Toisaalta on olemassa ihmisiä, jotka sopeutuvat elämään lentokentänkin vieressä. Ihminen kai jotenkin osaa jättää lentokoneiden nousuun ja laskuun liittyvät äänet jonkinlaiseksi taustahälyksi.

Moottori meluaa tehtaassa ja moottoripyörässä

Moottoriurheilussa melua ei voida oikein saada kuriin. Formuloista lähtee todella kova melu radan varteen. Sen sijaan tavallisessa autossa on sellaista suunnittelua mukana, että mukavassa autossa ei pahemmin sisätiloissa tarvitse kuunnella meluja.

Moottoripyörään liittyy aina jonkinlainen melu. Tehtaassa kovassa metelissä työskentelevä ihminen kuuntelee moottoripyörän moottorin pärinää vapaa-aikanaankin – kenties siinä samassa jotain heavy metal ryskytystä. Hän on tottunut meteliin. Kartanossa elävä herrasmies ei välttämättä koe meteliä missään muodossa tavoiteltavana.

Nainen voi hankkia itselleen huomiota parinhankintaa varten vaikkapa pukeutumalla kirkkaan punaiseen. Miehelle moottorista lähtevä melu voi symboloida vaikkapa leijonan karjuntaa. Kromivanteet ja asvaltissa palava kumi hajuineen menevät silmiin ja nenään. Renkaan kirskuna sekä moottorin pauhu sen sijaan koettelevat kuuloa. Niillä saa huomiota, joka sellaista haluaa itselleen. Usein voittaja kilparadalla erityisesti USA:ssa vetelee donitseja asvaltilla ja polttaa äänekkäästi kumia ikään kuin voitontanssina moottoriurheilutapahtuman kunniaksi.

Kaupallisesti asiaan suhtautuvien mielestä melun pienentäminen, tai siihen puuttuminen, on jopa haitallista lajille. Ääni ja nopeus kuuluvat moottoriurheiluun kiinteänä osana.

dante