Terrorismin vastainen sota ei ongelma moottoriurheilussa

Terrorismin vastainen sota ei ongelma moottoriurheilussa

Yhdysvalloissa sota terrorismia vastaan alkoi vuonna 2001. Tämä sai aikaan laajalla rintamalla ihmiset totaaliseen sotaan mukaan. Yhdysvalloissa naisen kaapu tai muslimin turbaani saattoi aiheuttaa pelkoa. Niissä tapauksissa pelkoa enemmistössä aiheuttanut poistettiin lentokoneesta.

Poliittisella tasolla haluttiin pitää hyviä välejä Gulfin arabimaihin. Erityisesti aseiden kauppaaminen alueelle on aina kiinnostanut.

Tämä ei kuitenkaan ole merkinnyt sitä, että sydämen tasolla ihmiset olisivat iloisia nähdessään saudien hallitsijoita perinteisissä vaatteissaan. Yleinen mielikuva on negatiivinen ja kyseisten maiden katsotaan sortavan naisia ja muuta sellaista.

On jotenkin kuvaavaa moottoriurheilulle, ettei samanlaisia ennakkoluuloja kylvetä. Arabit ovat hyvä markkina luksusautoille ja siitä syystä formulakilpailuja on annettu alueelle useaankin paikkaan. Niitä on ajettu Abu Dhabissa, Bahrainissa ja Azerbaijanissa. Myös Turkissa ja Malesiassa on ajettu tänä aikana kisoja.

Formulakisat eivät olisi hyvä kohde

Formuloiden merkitys ei ole poliittisesti kovinkaan keskeinen. Luulisi nimittäin, että turvatoimet pitäisi olla huipussaan. Joku ennakkoluuloisempi ryhmä ei haluaisi antaa esimerkiksi arabimaihin kisoja. Ajatellaan helposti, että siellä pesii terroristeja. Formula ykkösten järjestäjät eivät ole antaneet pelolle valtaa. He ovat olleet oikeassa. Mitään ongelmia ei ole ilmaantunut. Tästä syystä on annettava arvostusta formulaorganisaatiolle.

Jos oikein rehellisesti ajattelee, niin jollain urheilutapahtumalla painostamisella ja sitä kautta sekaantumalla erinäisten maiden sisäpolitiikkaan, ei saavuteta kummempia asioita. Melkein pahuus on levinnyt näiden hallintojen vaihtamisten perusteella. Irakin saaminen kaaokseen ei varmaankaan ole ollut hyvä asia luksus autojen markkinoimisen kannalta. Miksi siis ehdoin tahdoin ottaa tunnepitoista kantaa eri maiden hallitusmuotoihin.

Pragmatismi on välillä hyväkin suhtautuminen asioihin. Tässä formulat ovat olleet positiivisia suunnannäyttäjiä. Olisiko taustalla se, että formulakisojen keskeisiä maita ovat Italia ja Saksa. Näillä ei ole samanlaista ideologista otetta maailmassa. Saksalla ja Italialla on intressinsä myydä autoja maailmalla.

Kun urheilutapahtumat ja muut keinot aseellisten toimien edellä on otettu käyttöön ja saatu hallintoja vaihdettua, ei naisilla eikä lapsilla ole mennyt hyvin. Myöskään autokauppa ei ala kukoistamaan, jos maiden turvatilanne heikkenee. Hallintojen vaihtaminen saa aikaan kaaosta.

Sodat synnyttää uusia sotia – sotateollisuus kiittää. Rauha ja vakaus lisää kaupankäyntiä ja hyvää henkeä maailmassa. Naiskauneuttakin rajoitetaan arabimaiden kisoissa kulttuurisen kunnioituksen nimissä.

dante