Suomalaiset formulakuskit

Suomalaiset formulakuskit

Keke Rosberg

Keijo ”Keke” Rosberg oli Suomen ensimmäinen kuljettaja autourheilun kuninkuusluokassa. Hän ajoi formuloissa vuosina 1978 – 1986 ja nappasi lajin maailmanmestaruuden vuonna 1982. Tämä oli tietysti ensimmäinen lajin maailmanmestaruus, ja se osaltaan nosti suomalaisten innostusta moottoriurheiluun. Rosberg siirtyi formuloihin karting – sarjasta, ja oli alkuun muutamassa hieman heikommassa tallissa. Hän sai kuitenkin tilausuuden taistella voitoista siirryttyään huipputalli Williamsille kaudeksi 1982, joka sitten toikin lajin maailmanmestaruuden.

Jyrki Järvilehto

Jyrki Järvilehtoa pidettiin lahjakkaana kuljettajana, mutta hän ei koskaan onnistunut tekemään läpimurtoa aivan lajin terävimpään kärkeen. Hän ajautui kaikissa talleissaan kakkoskuljettajan asemaan. Järvilehdon aktiivivuodet kestivät formula 1:ssä kaudet 1989 – 1994. Hänen parhaaksi saavutuksekseen formuloissa jäi kaudella 1991 ajettu kolmostila Monzassa. Tallina toimi tuolloin Dallara, jossa Järvilehto ajoi kahden kauden ajan. Formula 1 – uran jälkeen hän on viihtynyt monissa muissa moottoriurheilusarjoissa ja -kilpailuissa.

Mika Häkkinen

Mika Häkkinen ajoi Formula 1 – sarjassa kausina 1991 – 2001 ja parhaiten hänet muistetaan voitettuaan maailmanmestaruudet kausina 1998 ja 1999. Näistä mestaruuksista tekee erityisen se, että noina kausina hänen päävastustajansa oli muuan Michael Schumacher, jonka hän onnistui päihittämään molempina peräkkäisinä kausina. Schumacherilla löytyykin sitten 7 lajin maailmanmestaruutta, joten tämä nostaa Häkkisen saavutuksen arvoa entisestään. Häkkinen aloitti formulat Lotuksen F1 – tallissa, jossa hän ajoi kaudet 1991 – 1992. Tämän jälkeen hän siirtyi brittiläiseen huipputalliin McLarenille, jossa loppu-ura sitten kuluikin menestyksekkäästi. Kaudella 1995 Häkkinen oli osallisena pahassa kolarissa Australian Adelaiden katuradalla. Häkkisen auto paiskautui seinään ja radalla tehty hätäleikkaus pelasti kuljettajan hengen. F1 – uran jälkeen Häkkinen on ajanut monia muita autokilpailuja ja ottanut osaa muun muassa Saksan vakioautosarjaan DTM:ään.

Mika Salo

Mika Salo ei myöskään onnistunut koskaan tekemään lopullista läpimurtoa aivan terävimpään kärkeen, vaan myös hänen kohtalokseen jäi usein kakkoskuskiksi jääminen. Hän ajoi sarjassa kaudet 1994 – 2000, sekä vielä vuonna 2002. Paras saavutus Salolla on palkintopallin toinen sija, jonka hän ajoi ollessaan Ferrarilla varakuskina kaudella 1999. Salo jäi tuolle kaudella yllättäen ilman tallipaikkaa, mutta pian kauden alun jälkeen Michael Schumacher loukkaantui ja Ferrari palkkasi Mika Salon hänen tuuraajakseen. Salo olisi todennäköisesti voittanut Saksan Hockenheimin kilpailun, mutta tallipäätöksellä Ferrarin toinen kuljettaja Eddie Ervine päästettiin ohitse.

Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen ajaa Formula 1 – sarjassa vielä tänäkin päivänä. Hänen uransa on alkanut jo vuonna 2001 ja Räikkönen on ajanut sarjassa kaudet 2001 – 2009 sekä uudelleen kaudesta 2012 lähtien. Välivuosinaan hän osallistui muun muassa rallin suomenmestaruussarjaan. Kohokohtana on tietysti vuoden 2007 maailmanmestaruus Ferrarin riveissä. Räikkönen on myös ylivoimaisesti menestynein suomalaiskuljettaja niin paalupaikkojen määrässä, kuin MM-pisteiden ja voittojen määrässäkin. Räikkösen fanituotteet ovat vielä tänäkin päivän suosittuja niin aikuisten kuin lastenkin keskuudessa. Jos tarvitsee muuten täydennystä vaatekaappiinsa, kannattaa katsoa https://kidsbrandstore.fi/ sivusto ja tehdä tilaus.

Heikki Kovalainen

Heikki Kovalaisen formulaura loppui melkeinpä ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan. Häntä pidettiin aina lahjakkaana kuljettajana, mutta silti hän ei onnistunut kunnolla murtautumaan ja vakiinnuttamaan paikkaansa formuloissa. Hän ajoi lajin parissa kaudet 2007 – 2013 ja parhaaksi saavutukseksi jäi vuoden 2008 voitto McLarenilla.

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas on ajanut formuloissa kaudesta 2013 lähtien ja hän on saavuttanut urallaan jo 5 osakilpailuvoittoa. Myös hän on jäänyt nykyisessä Mercedeksen tallissa kakkoskuljettajan rooliin ja aika näyttää nouseeko hän vielä jonakin vuonna lajin maailmanmestariksi.

dante