Vaarallisimmat moottoriurheilulajit

Vaarallisimmat moottoriurheilulajit

Moottoriurheilu on tunnetusti laji täynnä vauhtia ja vaaratilanteita. Vaaran suhde eri urheilulajeihin ja samalla koko ihmisluontoon on monimutkainen, sillä suurin osa meistä karttaa vaarallisia tilanteita, eikä halua nähdä onnettomuuksia tosi elämässä. Samanaikaisesti kuitenkin suurta määrää ihmisiä kutkuttaa seurata hurjia tilanteita moottoriurheilun parissa paikan päällä radalla tai ruudun äärestä, vaikka Suomessakin vasta kesällä 2018 katsoja kuoli traagisesti kisassa. Urheilulajeissa korostuu aina riskinoton jännittävyys ja eritoten moottoriurheilulajeissa, vaaratilanteet ovat jännittävyydessään vertaansa vailla. Vaikka moottoriurheilussa voi syystäkin arvostaa hienoa teknistä kädenjälkeä eri kulkuneuvoissa sekä kuskien melkein yli-inhimillistä kykyä kontrolloida ajoneuvojaan, suurimmalle osasta yleisöä painuu voittotilanteiden lisäksi erilaiset vaaralliset tilanteet. Tässä artikkelissa käsittelemme, mitkä ovat moottoriurheilulajeista kaikista hurjapäisimpiä!

1903 Pariisi – Madrid kisa – maailmanhistorian mielettömin ralli

Historiassa on ollut lukuisia mielenkiintoisia ja järjettömiä rallikisoja, mutta vuoden 1903 Pariisi – Madrid kisa on ehdottomasti vailla vertaa. Kisaan osallistui satoja kuskeja, eikä ajoneuvoja oltu rajoitettu eri kategorioihin, vaan sekä autot että moottoripyörät kisasivat samoilla osuuksilla. Ajoneuvoissa ei myöskään ollut varsinaisia turvavarusteita ja lukuisia kolareita tapahtui heti lähtöviivalla kisan alkaessa. Seuraukset olivat tuhoisat, sillä kisa vaati kahdeksan katsojan ja yhden kuskin hengen. Tämä kuski oli Marcel Renault, todellinen aikansa hurjapää ja yksi Renaultin automerkin perustaja veljeksistä.

Macau Grand Prix

Macaun Grand Prix kisa on Kiinassa järjestettävä massiivinen, enimmäkseen formula-ajoneuvoilla ajettava kisa, jota on kunnioitettavasti järjestetty jo vuodesta 1954 alkaen. Kisa on jaettu kahteen osuuteen. Alkuosiossa kisaavat moottoripyörät ja illalla varsinaisessa päätapahtumassa ajoneuvot. Macau Grand Prix ei ole kisoista vaarallisin, mutta leppoisaksi sitä ei voi kutsua mitenkään, sillä se on vaatinut lukuisia kuolonuhreja. Urbaani ajoympäristö on paikoin erittäin haastava, sillä Macau Grand Prix rata on paikoin varsin kapea ja sokkeloinen. Viimeisin kuolonkolari tapahtui 2017 Daniel Hegartyn menettäessään moottoripyöränsä hallinnan ja sinkoutuessaan teräsaitaan. Vuotta myöhemmin vain 18-vuotias saksalainen Sophia Flörsch loukkaantui vakavasti ajaessaan kulmaan nopealla vauhdilla. Flörschin onneksi pelasti taidokas lääkäriryhmä, joka 17 tunnin leikkauksissa onnistui korjaamaan hänen selkämurtumansa ilman paralysointia.

Isle of Man Tourist Trophy – vaarallisin moottoriurheilukisa

Moottoriurheilu ei absoluuttisesti lukeudu vaarallisimpiin urheilulajeihin kun huomioidaan loukkaantumiset ja erikoisesti ehkäpä vaarallisin kaikista urheilulajeista on kilparatsastus tällä laskentatavalla. Moottoriurheilu on kuitenkin kaukana vaarattomasta lajista ja ehdottomasti vaarallisimman lajin tittelin kerää Isle of Man Tourist Trophy- moottoripyöräkisa Isossa-Britanniassa. Kisa on järjestetty jo 1907 vuodesta alkaen, vaikka aluksi kisa käytiin vain polkupyörillä kunnes moottoripyörät syrjäyttivät net. Isle of Man, eli Mansaari, sijaitsee Irlanninmerellä, Iso-Britannian ja Englannin välissä ja tapahtuma on yksi merkittävimpiä siellä järjestettäviä tapahtumia.

Isle of Man toivottaa tervetulleeksi myös amatööritason moottoripyörätallit, sillä hieman varsinaista kisaa myöhemmin siellä järjestetään myös epävirallisempi The Manx Grand Prix kisa, johon on paljon helpompi päästä mukaan. Kisa vaatii kuitenkin matkan ja pyörien logistiikan järjestämistä halukkailta kilpailijoilta, sekä luonnollisesti erittäin tehokkaan moottoripyörän, jonka rahoittamisessa voi käyttää esimerkiksi Frilans Finans-palvelua tai https://www.freedomrahoitus.fi/ ja lähteä havittelemaan yhtä moottoriurheilun hurjimmista titteleistä.

Isle of Man Tourist Trophy on todellinen hurjapäiden kisa ja sen onnettomuusluvut ovat varsin karmaisevia, sillä yli 200 ihmistä on kuollut kisoissa, ja monenkertaisesti moottoriurheilijoita on loukkaantunut radalla kun huippuunsa viritetyt moottoripyörät ajavat uskomatonta vauhtia pienillä teillä idyllisissä maalaismaisemissa. Kisan voittajaa voi todella nimittää hurjapäiden kuninkaaksi.

dante