Moottoriurheilu

Moottoriurheilu

Mitä on moottoriurheilu?

Moottoriurheilua on kaikki sellainen kilpailu tai kilpailusuoritus, jossa suoritus, eli yleensä ajaminen tapahtuu moottorilla varustetun kulkuneuvon välityksellä. Moottoreina toimivat tavallisesti sähkömoottorit, polttomoottorit tai kaasuturbiinit. Moottoriurheilu vaatii aina muun muassa tarkkuutta, luotettavuutta ja kuljettajalta hyvää aikatauluttamista ja suurta kiinnostusta lajiin. Moottoriurheilussa käytettäviä ajoneuvoja pitää myös huoltaa aina ennen ja jälkeen kisatapahtumaa.

Moottoriurheilutapahtumissa voidaan myös juhlia ansaitusti voittoja saaneita henkilöitä, kuten suuria ralli- ja formulamaailman tähtiä sekä moottoripyörämaailman menestyviä urheilijoita. Juhlatapahtumiin valmistuessa kannattaa tutustua sivustoon Partyking.fi kaikki upeat jutut tarjoaa jossa on tarjolla kaikkea mukavaa onnistuneisiin juhliin.

Moottoriurheilun juhlavia tapahtumia löytyy niin kotimaasta kuin myös ulkomailtakin. Ulkomailla järjestettäviin tapahtumiin pääsee kätevästi formulamatkojen välityksellä.

Moottoriurheilun muotoja

Tunnettuja moottoriurheilun muotoja ovat muun muassa autourheilu, moottoripyöräurheilu ja moottoriveneurheilu.

Autourheilu

Tunnetuimpia moottoriurheilun muotoja ovat autoilla tapahtuvat nopeuskilpailut. Nopeusklpailuissa ajetaan ennalta sovittu matka tiettyä rataa

useampana etappina tai tiettyä rataa kiertäen mahdollisimman nopeasti.

Formula 1-kilpailut ovat tunnetuimpia ratakilpailuja sekä suosituista

etappikilpailuista kaikki kuuluisat maantiekilpailut ja rallit. Suosittu autourheilun muoto on muun muassa Suomessa, esimerkiksI Alastaron moottoriradalla ajettava drag racing, eli kiihdytysajot. Kyseisessä lajissa kiihdytys tapahtuu aina nopeasti, eli 1/4 mailin seisovalla lähdöllä, jossa eri ryhmissä aika vaihtelee 4.5 sekunnista aina 10 sekuntiin asti.

Autourheilun ääripäästä toisen muodostavat kestävyyskilpailut, joista tunnetuin lienee 24 tunnin ajo LeMansin radalla Ranskassa. jonka lisäksi on olemassa erilaisia autourheilun taitolajeja, kuten offroad ja autosuunnistus.

EcoRun eli taloudellisuusajo

tunnetaan autourheiluna, jossa niin sanotuilla vakioautoilla ajetaan

reitti tarkasti jaksotettuna aina eripituisiin osuuksiin, joille kaikille on annettu omat lähtöajat.

Moottoripyöräurheilu

Moottoripyöräkilpailuissa kaikki tunnetuimmat ja suosituimmat kisat ovat nopeuskilpailut. Erilaisia nopeuskilpailumuotoja ovat motocross, ratakilpailut sekä maastomoottoripyöräily, eli enduro.

Tunnettuja urhelutapahtumia ovat muun muassa speedway-moottoripyöräillä ajettava jääspeedway ja speedway. Speedway GP tunnetaan on Speedway-moottoriurheilun MM-sarjana, jossa

yksttäisiä osakilpailuja ovat ajaneet myös suomalaiset kuljettajat, kuten Timo Lahti, Kauko Nieminen ja Joonas Kylmäkorpi.

Taitokilpailuja ovat esimerkiksi moottoripyörällä ajettava trial tai isoimmilla paikoilla nähtävä freestyle-motocross. Moottoripyörillä ajetaan myös niin sanottuja kestävyyskilpailuja.

Moottoriveneurheilu

Moottorivenekilpailuja järjestetään sekä merillä että sisävesillä. Kansanvälisesti tunnettu Formula 1 -veneily ajetaan aina pienillä radoilla.

Joissakin kilpailuissa kierretään aina pitkiä avomerelle ulottuvia, kuten

Offshore-veneily.

Etappi- sekä kiihdytyskilpailut ovat myös todella suosittuja moottoriveneilijöiden keskuudessa. Tiesitkö, että moottoriveneily on Suomessa yksi jokamiehen oikeuksiin kuuluvista asioista? https://ranttilaiset.wordpress.com/2014/08/26/aloita-moottoriveneily-se-on-jokamiehenoikeutesi/

Taitolento on moottoriurheilun muotona Suomessa erittäin suosittua. Tatolento tarkoittaa lentokoneen avulla itse suunniteltuja tai erilaisia ennalta määriteltyjä taitolentotemppuja, jotka pitää suorittaa aina tyylipuhtaasti ja mahdollisimman nopeasti. Virheistä sakotetaan aina aikasakon muodossa.

 

Tractor Pulling on laji, jossa jokaisen kilpailijan tavoitteena on traktorin vetäminen mahdollisimman pitkä matkan kerrallaan aina painolastia

käyttäen.

Kaikissa moottoriurheilulajeissa on kansainvälisesti menestyneitä yksilöitä, ja myös suomalaisia on mukana runsain mitoin. Moottoriurheilun kuninkuuslajin Formula 1 -ajojen kuuluisin henkilö on ehdottomast lajin seitsenkertainen maailmanmestari Michael Schumacher.

Michael_Schumacher

Tunnettuja suomalaisia lajin parissa ovat muun muassa maailmanmestarit

Mika Häkkinen, Keke Rosberg ja Kimi Räikkönen. https://fi.wikipedia.org/wiki/Formula_1_ja_suomalaiset

Muita suuria suomalaisia moottoriurheilun tähtiä ovat muun muassa nelinkertainen maailmanmestari Tommi Mäkinen ja suomalainen ratamoottoripyöräilijä Mika Kallio.

dante