Vaatteet moottoripyörällä ajaessa

Vaatteet moottoripyörällä ajaessa

Minkälaisia vaatteita kannattaa käyttää, kun ajat moottoripyörällä? Ne eivät saa olla liian ohuet, sillä jos tuuli puhaltaa, tulee varmasti kylmä. Niiden pitää myöskin suojata onnettomuuden tapahtuessa.

Mitä ei kannata laittaa päälle

  • Huonot kengät – Älä laita päälle mitään crocseja tai sandaaleja. Laita kunnon kengät, jotka suojaavat.
  • Shortsit tai hameet – käytä mielellään aina pitkälahkeisia housuja ajaessa. Moottoripyörässä on kuumia putkia ja muita sellaisia, jotka voivat polttaa ihoasi, jos sinulla ei ole pitkälahkeisia housuja jalassa.
  • Huono kypärä – Käytä aina kypärää ajaessa! Jos kypäräsi on huono, pieni, tai ei suojaa, osta kunnollinen kypärä. Kypärä on tärkein turvallisuuteen liittyvä asia ajaessa moottoripyörällä.
  • T-paidat, hihattomat tai topit – Nämä ovat ok, jos sinulla on takki niiden päällä, ja takki kiinni. Kannattaa aina käyttää suojaavaa varustusta.
  • Pelkkää mustaa – Muiden liikenteessä olevien pitää nähdä sinut. Jos on pimeää, tai tiedät, ettet ehdi kotiin ennen pimeää, laita jotain värikästä tai heijastavaa päälle.

Minkälaiset vaatteiden tulisi olla ajaessa?

Kypärä

Kypärän tärkein ominaisuus on sen istuvuus. Hanki itsellesi siis sopivan kokoinen kypärä. Voit mennä kauppoihin, jotka myyvät moottoripyöräilykypäriä, ja kysyä myyjiltä apua kypärän valitsemisessa. Kypärän pitäisi olla melko tiukka. Se ei saa heilua, kun liikutat päätäsi. Ei myöskään kannata ostaa hirveän halpaa kypärää, sillä halvan kypärän pinta on usein polykarbonaattia ja tällainen pinta saattaa vahingoittua UV-valon voimasta. Parin vuoden päästä ne ovat käyttökelvottomia. Hanki kypärä, jossa pinta on mieluiten lasikuitua/komposiittia. Osta kypärä, joka ei ole liian painava, jolloin se haittaa niskaa. Kypärä tulisi vaihtaa 5 vuoden välein. Pistä ajaessa visiiri kiinni, tai jos kypärässä ei ole visiiriä (mikä kannattaa muuten olla), käytä suojalaseja.

Hanskat

Toiseksi tärkein turvallisuusasia on hanskojen käyttö. Onnettomuuden sattuessa et todellakaan halua olla paljain käsin. Sinulla pitäisi olla hanskat kädessäkin hyvä ote ohjaustangosta, mutta niiden pitäisi myös olla tarpeeksi paksut, että ne suojaavat käsiäsi, jos satut kaatumaan. Hyviä käsineitä ovat mm. goretex tai nahkahanskat. Niiden pitää olla myös tarpeeksi tiukat, etteivät ne lähde pois moottoripyörällä kaaduttaessa.

Kengät

Kolmanneksi tärkein vaatetus turvallisuuden näkökulmasta ovat kengät. Ne suojaavat jalkojasi ja nilkkojasi, jos kaadut. Kenkäsi pitää siis peittää nilkkasi, ja niiden pitäisi olla tarpeeksi paksut ja suojaavat, jottet murra jalkaasi kaaduttaessa. Tavalliset vähän paksummat kävelykengät taikka työkengät sopivat hyvin. Esimerkiksi kenkämerkki viking tarjoaa useita hyviä kenkämalleja, niin moottoripyöräilyyn, kuin muuhunkin.

Muu vaatetus

Kaikkein paras vaihtoehto vaatemateriaaleista on nahka. Nahkan pitäisi kuitenkin olla paksua, minimissään 1.2mm paksua hyvänlaatuista nahkaa. Nahkan pitää myöskin olla hyvin ommeltu, jottei se repeä kaaduttaessa ja liukuessa.

Myöskin Kevlar yhdistettynä johonkin muuhun kestävään materiaaliin on melko hyvää liukumisen puolesta.

Muista myöskin kylmä sää. Vaikka sää tuntuisikin muuten lämpimältä, tuuli voi tehdä siitä paljon kylmemmän tuntoista moottoripyörällä ajettaessa. Laita päällesi monia vaatekerroksia.

Jos keli on sateinen, goretex -vaatetusta suositellaan käytettäväksi.

Jos sää on todella kuuma, silloin saattaa tulla aika ottaa kerroksia pois turvallisuutta uhmaten. Yritä kuitenkin aina suojautua mahdollisimman hyvin moottoripyöräillessä!

dante